El projecte "L'Avenç Lila" emergeix com una iniciativa innovadora destinada a integrar la perspectiva de gènere dins el seu marc operatiu, amb l'objectiu de remodelar i enriquir el panorama cultural i social del centre.
Aquest projecte s’articula al voltant de quatre pilars fonamentals que busquen no només augmentar la visibilitat i participació de la dona en el món de la cultura, sinó també promoure un canvi estructural profund que garanteixi un entorn més igualitari i lliure de discriminacions.
1.
Visibilitat de la dona en el món de la cultura
Programar actuacions on la dona tingui un paper rellevant: direcció, personatge protagonista, guió, producció.
2.
Reivindicació dels dies commemoratius
Programació d’activitats al voltant del 8M, 28J i 25N.
3.
Estructura interna feminista
Elaborar protocol d’abordatge en situacions de violències masclistes i formació de la junta directiva i personal laboral.
4.
Increment de la participació de la dona
L’estructura de L’Avenç va relegar el paper de la dona a una presència pràcticament anecdòtica durant tota l’etapa del regim franquista, amb l’arribada de l’actual regim la presencia de dones a L’Avenç continua essent molt minoritària, per aquest motiu es programen activitats adreçades a les dones per incentivar una presencia major dins les pròpies estructures de L’Avenç, tant a nivell d’equips directius com a l’hora de crear noves propostes culturals.
Taller de FEMCant
Programació del Taller de FEMCant com a element central per dinamitzar i potenciar la presència i participació de les dones a les activitats i vida associativa de L’Avenç. Aquest taller va ser creat per la Carla Jover Torrado, logopeda, vocal coach i musicoterapeuta, l’any 2021. A FEMCant es treballa per l’autoconeixement i l’empoderament de les dones a través de la música.
Amb aquest projecte es busca, també, conscienciar les participants, i els espectadors, sobre el paper de les dones al llarg de la història, el feminisme i els drets socials i civils d’aquestes amb ajuda d’una gran eina de transmissió cultural i de valors: la cançó. El projecte FEMCant es divideix en dos eixos:
D’una banda, l’aprenentatge musical, de context i interpretatiu de les cançons i, de l’altra, la creació i posada en escena de l'espectacle lligat sempre a un fil conductor que ajuda a reforçar la idea treballada durant el taller. Una altra part fonamental d’aquest taller és la seva vessant solidària: tots els espectacles de FEMCant per commemorar el 8M, el 25N i el 28J són a taquilla inversa i la recaptació va destinada a alguna associació o ONG que treballi per la defensa dels drets de les dones i el seu empoderament o el col·lectiu LGTBI+.