Objectiu i missió

Qui som?

L’Avenç Centre Cultural d’Esplugues és una entitat, sense anim de lucre, centenària; amb l’objectiu principal de millora de la societat. Aquest objectiu s’aconsegueix a través de la cultura i l’esport. El centre té una activitat estable en Escoles, Activitats, Tallers i Comunicació. Ofereix activitats tot l’any, ja sigui entre setmana o el cap de setmana. Tot i així, seguint amb la lògica de les activitats culturals/esportives, aquestes primordialment es realitzen en període de setembre a juny.

En l’actualitat el centre compta amb onze seccions que tenen vida pròpia: L’Agrupació de Pescadors, la Societat de Columbicultura, la Penya Barcelonista,  la Secció Sardanista, Grup Excursionista “G.E.L.A.D.E.”, la Secció d’Espeleologia S.I.E.S., la Secció de Billar, Secció de Tenis Taula, el Grup de teatre l’Endoll, Secció de Fotografia, Radio Estudi Esplugues,  Club d’Escacs l’Avenç d’Esplugues

Com qualsevol ateneu de Catalunya, l’Avenç Centre Cultural busca amb les seves accions, cohesió social, pedagogia, formació i ajuda de les classes desafavorides, millora intel·lectual del associats, moltes vegades mitjançant la sociabilitat popular, i sempre a través del voluntariat. Tot i així, el Centre també està sensibilitzat amb temes com l’ecologia, el consum de proximitat, la digitalització de serveis, la llengua Catalana, i la millora del entorn. En un futur, l’Avenç vol alienar-se amb «l’espai segur i just per viure la humanitat» ,que està plantejant Oxfam i altres organitzacions.

Per tot l’exposat anteriorment, l’Avenç aplicarà aquesta filosofia en tot el que realitzi durant l’any. Moltes accions es faran des de el centre amb petits detalls, però amb d’altres necessitarem de la col·laboració de l’Ajuntament i diverses entitats. En aquest sentit, i dins la col·laboració amb la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) tenim:

Programa Apropa’t

Aquest programa, impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya, vol oferir activitats, tallers i cursos a persones, ja siguin adultes o menors d’edat, víctimes de la violència masclista, assegurant l’anonimat de les persones afectades, però ajudant a recuperar la normalitat de participar en les activitats organitzades per L’Avenç.

Programa “Tothom hi té lloc”

Aquest programa, impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya, consisteix en cofinançar el cost de les activitats que organitza l’Avenç, ja sigui l’activitat habitual a les seccions, tallers, cursos o casals, aplicant el principi de no deixar ningú exclòs per motius econòmics del seu accés a la cultura o l’esport.

Dins la col·laboració amb Càritas i l’Ajuntament d’Esplugues

Programa «Menys es més»

Seguint amb l’espai segur i just per viure la humanitat, el centre vol ajudar a les famílies vulnerables a reduir la seva dependència energètica. L’energia ha de esser un dret, però un dret també és una responsabilitat. Aquesta està en ser eficients en l’ús de l’energia. Aquesta responsabilitat és molt complexa de gestionar quan no es tenen ingressos. Per tot això el centre vol ajudar a reduir el consum elèctric en il·luminació de les vivendes de les famílies, reduint també la necessitat econòmica de les mateixes lligada al consum.

Programa «Cultura per tothom»

Totes les famílies o infants tenen dret a la cultura, el centre vol apropar la cultura als mes desfavorits, per això farà donació a Carites i centres d’acollida d’Esplugues, d’entrades a les activitats del centre. En temps complexes, es mes necessari que mai garantir l’equitat social i l’educació per tothom. Aquest programa va amb combinació amb «Apropta’t» i “tothom hi té lloc”.

Com accions del dia a dia tenim:

Col·laboracions

Finalment l’Avenç col·labora amb totes les entitats del poble, amb més o menys mesura. Aquest suport el podríem classificar en quatre tipus

Entitats adherides. Són les entitats amb les quals el centre col·labora estretament

Entitats amb Seu. Són les entitats que tenen un espai estable dins el centre.

Escoles, L’avenç col·labora amb escoles del poble, per fer-hi arribar el teatre, o bé per activitats específiques. Un exemple pot ser el cas de l’institut Joanot Martorell, Severo Ochoa i l’Escola Isidre Martí, en horari de matí.

Resta d’entitats. El centre és a la disposició, sempre i quan pugui, per ajudar a les entitats del poble, ja sigui amb cessió de sales, activitats conjuntes, o qualsevol altra cosa. Un bon exemple seria el Grup d’Estudis d’Esplugues, o els amics de la música.

De la mateixa manera, el centre participa en la Coordinadora d’Entitats d’Esplugues, per tal d’alinear les activitats del centre per [Sant Mateu] i [Santa Magdalena] amb la resta d’entitats.